Ego=Alterego, naar en andere wereld

Transitie: van de oude naar de nieuwe wereld.

2024
Nijkerk

Ego-Alterego, (Naar een andere wereld) 

Het kunstwerk laat in zijn circulaire beweging een overgangsgebied zien, tussen hemel en aarde. Is er een ontsnappingsluik uit het ondermaanse? Dat een mens zich kan verheffen, het aardse kan ontstijgen, wordt al eeuwen verkondigd. Een letterlijke verbinding kunnen maken tussen hemel en aarde, het aardse en het hogere.

Het is de weg die men bewandelt, de poort waardoor je gaat, de inhoudelijke lagen waardoor je duikt, om bij een nieuw zelf te komen.

Het figuur komt voort uit een eerder werk : Het watersnood monument op Marken: drenkelingen, verdronken mensen en overlevenden. De drenkeling zit op de grens tussen leven en dood,  een overgang, een transmissie. het hoofd is opgesplitst in zijn tweeledigheid : ego en alterego

In 2024 staat de mens voor de keuze: laten we de wereld vergaan.. of keren we het tij ...

Maar thema en inhoud van het beeld zijn niet alleen van nu, maar van alle tijden.

het beeld bestaat uit 3 elementen: aarde, watervuur. Het vierde element is al wat er in gestoken is en al wat er uit moet komen: ENERGIE: Het element vuur. Deze energie wordt opgebracht door de mens...en gaat na transitie weer terug naar de mens.

 Ego-alterego: transitie: van de oude naar de nieuwe wereld. Bezinning, reflectie: de 2 bewegingen als een circulaire vorm: eeuwigheid.

 

Meer werk...